9.5 C
Albania
Monday, April 3, 2023
spot_imgspot_img

POSTIMET E REJA

Cfare duhet te beni per te pasur nje memorie te fort

Janë disa lloje memorie si për shembull, memoria e shkurter ose memories e gjate.Harresa eshte nje dukuri qe ndodh shpesh here me moshen Por rënia e aftësive njohësem, siç është përpjekja e vazhdueshme për të kujtuar faturat e përmuajshme apo për të qëndruar të fokusuar gjatë bisedës, nuk janë një pjesë e natyrshme e plakjes.

E vërteta është se truri, ashtu si trupi juaj, është gjithmonë i aftë të ndryshojë për mirë ose për keq.

Dhe shkalla dhe natyra e këtij ndryshimi te memorie ka të bëjë më pak me moshën. Dhe më shumë me veprimin. Dihet tashme se nëse stërviteni vazhdimisht. Mund të përmirësoni performancën e memorie tuaj.

Si te kujdeseni per shendetin e memories suaj

Për shembull, me programin e duhur të stërvitjes. Ju mund të përmirësoni shpejtësinë e vrapimit për një 1 km apo të shtoni peshën që mund të ngrini në palestër.

Nga ana tjetër nëse nuk ushtroheni fizikisht dhe kaloni orë të tëra ulur çdo ditë. Kjo gjë do të sjellë pasoja negative të lidhura me memorie , siç është rreziku më i lartë i goditjes në tru.

Ajo që nuk kuptojnë shumë njerëz, është se ashtu si trupi. Edhe performanca e mendjes suaj përmirësohet me stërvitjen e duhur dhe të qëndrueshme. Dr.Sanjaj Gupta, eksperti kryesor mjekësor i CNN, flet për 5 “shtyllat e shëndetit të trurit”. Ja cilat janë ato:

Per nje memorie te gjate

kujdesi ndaj memories se gjate

Ushtrimet fizike janë gjëja e vetme më e rëndësishme që mund të bëjë çdokush për të përmirësuar funksionimin e truri. Si dhe memories dhe elasticitetin ndaj sëmundjeve.

“Përdorimi i sheqerit për të ushqyer muskujt ndihmon në parandalimin e luhatjeve dramatike të glukozës dhe insulinës. Të cilat shtojnë rrezikun e sëmundjes së demencës”-thotë Gupta.

Stërvitja sjell shumë përfitime të tjera për shëndetin e memorie. Si për shembull çlirimin e kimikateve që rrisin humorin dhe ulin prodhimin e hormoneve të stresit. OBSH rekomandon  150 minuta aktivitet fizik në javë.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss