12.9 C
Albania
Friday, April 7, 2023
spot_imgspot_img

POSTIMET E REJA

Kushte pune çnjerezore dhe akuza ndaj Amazon

Amazon perhapi nje buje te enjten kur mohoi raportet se shoferet e transportit, jane detyruar te urinojne ne shishe per shkak te mungesës se tualeteve. Nje burim i brendshem njofton qe kompania ka qene ne dijeni te ketij shqetesimi per keto kushte pune per disa muaj rresht. Keto veshtiresi pune jane shfaqur edhe te dokumentet me poshte.

Dokumentet e siguruara nga punonjesit ne Amazon tahne se kane derguar   nje email ne maj 2020 paralajmeronte punetoret per urinim ne shishe dhe jashteqitje ne qese, ndersa ishin ne pune.

Kjo nuk eshte hera e parë qe punetoret ne Amazon, flasin per kete problem aspak njerëzor. Amazon njihet per oraret e tij rraskapitese dhe teper te lodheshme.

Punetoret kane treguar per Guardian se duhet te urinonin brenda shisheve te ujit çdo dite. Kjo ndodhte nga frika se mos nuk plotesonin normen e dergesave ne kohe. Nje forum ne Reddit kushtuar shoferëpuntoreve te transportit ne Amazon, i cili, edhe pse eshte i pamundur te verifikohet plotesisht per vertetesine, tregon qindra komente nga shoferet. Ata ngrene pretendime se ata shpesh duhet te urinojne ne shishe uji, si pasoje e mungeses se kohes për te shkuar ne tualet.Kjo ndodhte sidomos gjatë periudhës se pamdemise. Ku atehere u rriten dhe numri i dergesave online. Keto kushte te renda pasqyrohen edhe te deklaratat.

Deklarata e punojesve per kushte pune 

Nje deklarate:“Ata nuk te detyrojne vertet qe te urinosh ne shishe,” tha Savannah per Insider. Ky u largua nga puna si shofer per nje nga ofruesit e sherbimeve te dorezimit te paleve te treta te Amazon. Ai vazhdon duke treguar arsyen:“Thjesht nuk ke kohe te shkosh në tualet.”

Nje tejter deklarat:“Ata regjistrojne gjurmet e levizjeve – sa here ti ndalon, sa shpejt i jep makines,” tha Enrique Sanchez. “Eshte nje kompani shume agresive që ka gjeneruar kaq shume te ardhura, fitime gjate viteve të fundit, dekada – por e gjitha ka qene ne kurriz te keqtrajtimit te punetoreve.”: shprehet ai. Ai pronon keto kushte te renda dhe keto kushte cnjerezore.

 

Nje shofere tregoi se ajo e mbante urinen deri ne ate pike sa u krijuajn problme me shendetin. Asaj ju shfaqen infeksione te fshikezes se urines,per shkak te kushteve cnjerezore. Ajo ushpreh se kohet e fundit vendosi te blinte nje sistem urinar per femra. Siguroi gjithashtu edhe dizifektues dhe letra higjenike. 

“Eshte çnjerezore, me e pakta qe mund te them,”: tha ajo.

Edhe punonjesit qe kryesisht flasin mire per kompanine thane se urinimi ne shishe ishte nje praktike e zakonshme ne veshtires pune.

Në fillim te kesaj jave, Vice raportoi se shoferet ishin detyruar te plotesoin  formularet e “verifikimit biometrik” . Ne te kundert nese do te refuzonin, do te pushoheshin nga puna.

Deklarata per ligjet per veshtiresi ne pune

Këto forma do te lejonin që kamerat me fuqi AI të mbanin nen kontroll shoferet. Ata jane rreth 75,000 ne Shtetet e Bashkuara, ndersa jane ne orarin e punes. Per kete ceshtje foli edhe Evan Greer, zevendes drejtori i grupit te mbrojtjes se te drejtave te punetoreve dhe privatesise “Lufta per te Ardhmen”. Ai i tha se ligjvenesit duhet te ndalojne mbikeqyrjen biometrike.  Punetoret qe po  mbijetojne ne këto kohera te pasigurta me keto kushte pune. Ata do jene te detyruar te mos refuzojne kete politike te kompanise, nese ajo detyron te largohesh nga vendi i punes.

“Ligjvenesit duhet te veprojne tani per te ndaluar plotesisht keto politika. Se asnje puntore nuk duhet te detyrohet te punoje ne kushte pune te renda.  Me pas t’ia dorezoje pronareve te tij informacionin biometrik, vetem per te fituar ushqimin”.

Amazon ende nuk ka dhene nje pergjigjigje per komentin. Ajo ende nuk ka deklaruar asgje.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss